1. Okul Taşıtı Projesi

Okul taşıtı projesi bilindiği üzere gerekli yönetmelikler (araç proje yönetmelikleri, aitm) kapsamında minibüs kategorisi bulunan araçların gerekli donanımları sağlayıp, projelendirilmesi ile öğrenci taşıma maksatlı araca tadil edilmesidir. Öncelikle aracınızın okul taşıtına dönüşebilmesi için güncel son yönetmelikler hakkında araç proje hizmetini verecek yetkili AİTM mühendisi tarafından bilgi alınması gereklidir. Bu yönetmelikler hakkında bilgi alındıktan sonra okul taşıtı için gerekli donanımlar doğru bir şekilde araca montaj edilmelidir. Yetkili mühendis tarafından projeniz çizilip, TSE tarafından onaylanabilmektedir. Okul taşıtı projelerinde olduğu gibi diğer projelerin yönetmeliklerine buradan ulaşabilirsiniz.

2. Okul Taşıtı Projesi Yönetmelikleri

Okul taşıtı araçları için 2021 yılında yayınlanan yeni yönetmeliğe göre 12 yaşından büyük araçlar okul taşıtı olamaz. Bu nedenle, araçlarınızın seçimini dikkatli yapmanızı tavsiye ediyoruz. Taşıtların yaşı aracın fabrikada imal edildiği yıldan sonraki gelen takvim yılı olarak hesaplanır.

  • Okul taşıtı yazısı aracın üzerinde uygun boyutlarda ve renkte olmalıdır. Bu nedenle beyaz, sarı ve siyah renkler tercih edilmektedir.
  • Minibüs türünde olan araçlarda yükseklik 832 mm genişlik 1040 mm olmalıdır. Ancak otobüslerde ise yükseklik 1000mm genişlik 1250 mm olmalıdır.
  • Okul taşıtında bulunan camlar öğrencilerin ulaşabilmesi ihtimaline karşı sabit olmalıdır.
  • Araç içerisinde aracın koltuk sayısı(ruhsatta yazan) görülebilecek şekilde asılmalıdır.
  • Öğrenciler inerken ve binerken DUR levhası 30 cm boyutunda aracın arkasında kırmızı renkte yanıp sönmelidir.
  • Araç üzerindeki kapı otomatik ve şoför tarafından kontrol edilebilir olmalıdır. Ayrıca sensör yardımıyla ve ikaz sesiyle sıkışma ihtimaline karşı koymalıdır.
  • Okul taşıtının üzerinde araç takip sistemi bulunmalıdır. Ve kayıtlar otuz gün boyunca muhafa edilmeldir.
  • Serviste bulunan emniyet kemerleri üç noktalı emniyet kemeri olmak zorundadır.
  • Araçta bulunan her koltuk oturmaya karşı sensörlü olmalıdır.
  • Okul taşıtında camlara film çekmek yasaktadır. Aracın içerisi ve dışarısı görülebilir şekilde olmalıdır.
  • Acil çıkışlar ışıklar ile gösterilmelidir.
  • Geri vitese araç geçtiği taktirde çalışacak sesli ikaz sistemi bulunmalıdır.
  • Okul taşıtında bulunan her bir öğrenci ortalama yükü ile beraber 50 kg olmalıdır. Her şeyden önce ksi halde Azami yüklü ağırlık aşılmıştır.

3. Okul Taşıtı İptal Projesi

Okul taşıtına dönüşmüş olan araçlar kullanıma hizmet etmediği takdirde tekrar minibüs veya otobüs kategorisi araçlara geri dönüşebilir. Bu araçlar kategori değiştirebilmesi için okul taşıtı iptali projesi yaptırması gereklidir. Okul taşıtı iptali projesi yapılabilmesi için AİTM mühendisi tarafından projeniz hazırlanması gereklidir. Bu nedenle aksi takdirde trafikte bu araçlarla yolcu taşınamaz ve araçlar TUVTURK muayenesinden geçemezler. Okul taşıtında bulunan donanımlar sökülmesi gerekli. Bu nedenle aksi halde projeniz yönetmeliklere uygun olamaz. Okul taşıtı donanımları söküldüğü zaman sökülen ağırlık proje mühendisi tarafından ruhsattan düşülerek ve araç kantarda tartılarak projede belirtilir.

Okul taşıtı söküm projelerinde dikkat edilmesi gereken diğer bir husus minibüs kategorisi araçlarda yaşanan koltuk sorunudur. Koltuk sayıları okul servis araçlarına hizmet edildiğinden dolayı normal servislere göre fazladır. Yolculuk eden öğrenci 50 kg ağırlığı olduğundan dolayı bu hesap yapılması zorunludur. Okul taşıtı olmayan servis araçlarında bir yetişkin ortalama 71 kg olduğu için bu konu hakkında aracın azami yüklü ağırlığı yani ” İstiap Haddi” projesi yapılması gerekir.

4. Azami Yüklü Ağırlık Projesi

Azami yüklü ağırlık okul taşıtı projelerinde hesaplanması gereklidir. Araçta bulunan koltuk sayısı ile 71 kg ile çarpılır. Yetişkin birey için 71 kg ağırlığı baz alınır. Bu ağırlık aracın net ağırlığına eklenmektedir. Eklenen net ağırlık aracın azami yüklü ağırlığından fazla olmaması gereklidir. Aksi halde araçtan koltuk sökülmesi gereklidir. Azami yüklü ağırlık hesabı tutmayan araçlar okul taşıtından dönüşüp projesi yapamazlar. Araçtan sökülmekte olan okul taşıtı tertibatları ise aracın net ağırlığından düşürülmektedir. Bu ağırlık ortalama 20 kilogramdır.

5. Okul Taşıtı Hakkında Diğer Mevzuatlar

Bu anlatılan yazımız haricinde okul taşıtında rehber bulundurulması gerekmektedir. Son çıkan yönetmelik ile 22 ile 61 yaş aralığında bir rehber olması gerekmektedir. Okul taşıtını şoförü içinde belirli kriterler mevcuttur. 26 yaş ile 66 yaşında arası bireyler okul taşıtı şoförü olabilmektedir. Okul taşıtı şoföründe D tipi sürücü belgesi bulunması gereklidir. Sürücünün adli bir şuç kaydı olmaması gereklidir. Aile hekiminden servis sürücüsü olabilir raporu alınmalıdır. Yetkili kuruluş tarafından psikoteknik belgesi bulunmalıdır. Yurt içi servis taşımacılığı için gerekli kuruluşlardan yetki belgesi alması zorunludur. Bu nedenle bahsi geçen belgelerin bulunmadığı takdirde araç sürücüsü okul taşıtını kullanma iznine sahip olamaz.

Okul taşıtı projesi hakkında daha fazla bilgi almak için yetkili mühendisimizi arayarak bilgi alabilirsiniz. Ancak dikkat ediniz, yönetmeliklere uygun olmayan projeler TSE tarafından onaylanmamakta ve sizler için zaman ve maddi kayıplara neden olmaktadır.

TüvTÜRK Randevu

Araç Sınıfları

Bir Yorum Bırak

kocaeli ofis

Kozluk Mahallesi Saray Yokuşu Sokak No: 11/c
İzmit/Kocaeli

Ankara OFİS

Aydınlıkevler Mahallesi Şehit Mustafa Baş Caddesi No:18/B
Ankara/Altındağ

Çalışma saatleri

Pazartesi – Cuma 09:00 – 18:00
Cumartesi – Pazar 10:00 – 16:00

İletişim

Email: [email protected]
Cep Tel: +90 507 837 1693
Tel: +312 317 2004

Center Araç Proje © 2021 Center Teknoloji All rights reserved